Musik i Domkirken

Søndag d. 7. april kl. 19.30

Durufles Requiem

Fri entré

Igen i dette forår er der mulighed for at høre stor kormusik, når Klosterkirkens kor fra Nykøbing Falster og Maribo Domkirkes Koncertkor går sammen om at opføre et af det 20. århundredes kirkelige mesterværker Maurice Durufles Requiem. 

Et Requiem er oprindeligt en latinsk messe, som traditionelt bliver opført ved Allehelgen, hvor man mindes de døde slægtninge. Men også i fastetiden som peger hen mod Jesu lidelse, død og genopstandelse, giver det mening at opføre værket. Durufle’s Requiem består af 9 satser, som har hvert sit udtryk. Vi møder sorgen, skønheden, vreden og håbet.
Som i Gabriel Faurés kendte Requiem er stilen overvejende meditativ og rolig.

Værket blev bestilt under 2. Verdenskrig af det franske Vichy-regime i maj 1941, men der er ikke nogen indicier for at Durufle sympatiserede med Vichy, og da regimet kollapsede i 1944, arbejdede han stadig på værket, som først blev fuldført i 1947. I dag hører Durufles requiem til et af de mest elskede kirkelige korværker fra nyere tid. Organist og kantor Jan Ole Vanggaard dirigerer og domorganist Vibeke Vanggaard spiller orgel til værket. Endvidere medvirker Tue Lautrup fra Ensemble Storstrøm på cello. 

 

Opføres i Klosterkirken, Nyk. F. torsdag d. 4. april kl. 20.00

Onsdag d. 1. maj kl. 19.30

Koncert med Christian 4´s vokalensemble

Fri entré

Dansk møder Dufay

I dette program vil Christian IV’s Vokalensemble opføre musik af store danske komponister fra det 20. århundrede: Nørgård, Holmgreen, Nørholm og Ruders. De tilhører en generation af komponister, der allerede har opnået stor anerkendelse, og som på en måde allerede har sin plads i musikhistorien.

Disse nyere og nye danske toner bliver sat sammen med musik af franske Guillaume Dufay (1397-1474), der i musikhistorien bliver anset som renæssancepolyfoniens grundlægger. Det er en fascinerende tanke, at der er mere end 500 år mellem disse to elementer i koncerten, og selv om de befinder sig i hver sin ende af musikhistorien og virkemidlerne er nok så forskellige, så er udtrykkene i musikken ikke langt fra hinanden. 

Det meget anerkendte sangensemble som består af 8 professionelle sangere fra Danmark, Norge og Sverige dyrker korsang på højt internationalt niveau med dirigenten Ruben Munk i spidsen.

Det blev dannet i 2013, og har optrådt ved koncerter overalt i Danmark.

 

 

Søndag d. 2. juni kl. 16.00

Bobo Moreno Song Passions

Billetter á 295,- kr. kan købes her samt ved indgangen

Sanger Bobo Moreno og basunist/arrangør Steen Hansen har samlet en usædvanlig besætning med en helt unik klang. Sammen giver de nye bud på nogle af de sange fra jazz og pop der hører til i kategorien “Uopslidelig” – numre af Thad Jones, Burt Bacharach, Ray Charles, Stevie Wonder, Rod Stewart og Lennon/McCartney.

Siden slutningen af 1980’erne, har Bobo Moreno sunget sig længere og længere ind i hjerterne på musikelskere i hele landet. Moreno er nemlig først og fremmest kendt som sanger med stort S, og det som en af Danmarks bedste! 
For dét der har gjort det lidt pudsige navn Bobo Moreno verdensberømt i Danmark, er ganske enkelt evnen til at begejstre et hvilket som helst publikum med sin alsidige stemme. 

Gennem årene har han arbejdet med de største navne herhjemme, fra Sanne og D:A:D, til Radioens Big Band og Birthe Kjær. Også mange TV-optrædener er det blevet til, med medvirken i en bred vifte af musik- og underholdningsshows. Man har endda kunne både høre og se ham i et enkelt afsnit af DR’s Krøniken! Han kan desuden skrive ‘Kongelig Hofleverandør’ på visitkortet, efter en TV transmitteret optræden på Christiansborg, i forbindelse med kronprinsebrylluppet.

Bobo Moreno Song Passions består af:

Bobo Moreno - vokal, Dorthe Zielke - trompet, Steen Hansen - trombone, Søren Bebe - piano,Kasper Tagel - bas, Lisbeth Diers - percussion

Dørene åbnes kl. 15.00

Tirsdag d. 13. august kl. 19.30

David Franke, Freiburg, orgel

Fri entré

Født i 1980 i Freiberg.

Fra 2008 indtil 2018 var David Franke organist i St. Wenzel, Naumburg (Tyskland) ved Hildebrandt orglet fra 1746, et instrument som selveste
Johann Sebastian Bach var meget involveret i opbygningen af. 

I 2018 blev David Franke udnævt til professor for orgel og orgel improvisation samt leder af Instituttet for kirkemusik ved Hochschule für Musik i Freiburg.

David Franke har vundet nogle af verdens mest prestigefyldte orgelpriser, og er meget efterspurgt som solist på den internationale koncertscene.

Tirsdag d. 20. august kl. 19.30

Henrik Sørensen, orgel 

Fri entré 

I 2018 udkom albummet “Organum Momentum IV" indspillet i Maribo Domkirke med jazzmusikeren Henrik Sørensen ved tangenterne. 
Ved koncerten vil Henrik præsentere musik af div. jazzkomponister bl.a. Duke Ellington, Bill Evans, Keith Jarrett o.a. Derudover bliver der frie improvisationer, hvor Domkirkens store orgel vil blive udforsket ud i alle tænkelige klanglige hjørner.

Henrik Sørensen er uddannet fra danske konservatorier i både klaver, orgel og direktion.

Pianist i Tivolis Big band

Tirsdag d. 27. august kl. 19.30

Jonas Hellesøe, orgel

Prædebutkoncert

Fri entré

Jonas Hellesøe (f. 1991) er en af de mest aktive koncertorganister i sin generation med solokoncerter overalt i Danmark - i 2018 bl.a. i domkirkerne i København, Ribe og Aalborg.

Jonas studerer på solistklassen i Aarhus ved prof. Ulrik Spang-Hanssen og domorganist Kristian Krogsøe, og tog i 2017-2018 yderligere studier på Universität der Künste, Berlin ved prof. Leo van Doeselaar. Værker af F. Mendelssohn, R. Wagner og F. Liszt

Fredag d. 6. september kl. 19.30

Ensemblet Laude Novella

Koncert i forbindelse med Birgitta festivalen fra d. 6 - 8. september i Maribo

Fri entré

Programmet for koncerten vil følge i Birgittas fodspor, dels horisontalt, fra det uudviklede Sverige med yderst få spor af selvstændig musikalsk skabende kunst, langs pilgrimsvejene i Europa til kulturcentre med højt udviklede kulturliv. - og dels vertikalt gennem de himmelske sfærer - med hjælp af hendes åbenbarelser , hendes egne ord.

I åbenbarelserne nævnes en del specifikke sange. F.eks. skulle Birgitta søstrene altid synge "Ave Maris Stella" til Vesper, og i klostrene havde man et specielt sangrepertoire, "Cantus Sororum", søstrenes sang.

Fra "Cantus Sororum" synger Laude Novella sange til jomfru Marias ære, men også sange der beretter om Birgittas selv, så som O Birgitta og Gaude Birgitta. I øvrigt også Rosa rorans skrevet af Linköpingsbiskoppen Nils Hermansson.

Laude Novella fremfører desuden musikken som den skulle kunne have lydt på mange af de steder den Hellige Birgitta passerede under sine rejser: fra herbergerne på vejen til Santiago de Compostela, fra domkirken i Nidaros, fra Cypern (på hendes pilgrimsrejse til Jerusalem) og Italien hvor hun boede i mange år, eller musik fra hendes ungdomsår i Sverige.

Tirsdag d. 29. oktober kl. 19.30

Ensemblet Musica Ficta

Fri entré

er et professionelt vokalensemble, dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum.

Musica Ficta favner et meget bredt repertoire. Ensemblets speciale er dog musikken fra middelalder og renæssance, hvor komponisterne ikke skrev deres store værker for symfoniorkestre, men for den menneskelige stemme. Musica Fictas kunstneriske leder og dirigent, Bo Holten, er blandt verdens førende på dette felt.

De seneste år har Bo Holtens interesse især kredset om den ekstreme renæssancekomponist Carlo Gesualdo (1566 – 1613), hvis atonale og dissonante madrigaler er blevet en tilbagevendende og yderst anerkendt del af Musica Fictas repertoire.

Musica Ficta betragter endvidere arbejdet med den danske sangskat som en central del af sit virke. Cd’erne med danske sange har gjort Musica Ficta til Danmarks mest sælgende klassiske ensemble, og ensemblet turnerer hvert år landet rundt for at udbrede og fastholde kendskabet til både de kendte og de mindre kendte egne af den danske sangskat.

I Musica Ficta giver selv det mindste projekt anledning til stor fordybelse. Med Bo Holtens dybtgående kendskab til den europæiske musik- og kulturhistorie bliver alle koncerter gennemført i et bestemt tematisk perspektiv. Hver koncert er en rejse ind i en tid, en epoke eller en kunstnerpersonlighed.

I en verden af mainstream, vil vi gerne blive ved med at introducere det bedste af det oversete og det sjældne. Ønsket er især at introducere nye og herhjemme oversete hjørner af vokalmusikkens verden.

Musica Ficta består af kernegruppe på 12 af Danmarks bedste ensemblesangere, men det er altid de enkelte opgaver, der afgør ensemblets størrelse og stemmesammensætning. På den måde kan man opleve Musica Ficta med alt fra tre damestemmer til en barokbesætning på 16 sangere.

Begrebet “Musica Ficta” refererer til den praksis i den tidlige musik, hvor sangerne selv indsætter løse fortegn i satsen. Set fra vores perspektiv retter det opmærksomheden imod, at det musikalske værk i sidste ende skabes af de udøvende selv – og at det rækker ud over det nedskrevne.

Søndag d. 10. november kl. 16.00

Nordsjællands Sinfonia

Fri entré

Orkestret spiller et meget varieret repertoire fra barokken til det 20. århundrede, hvor vi kan præsentere os i såvel stor symfonisk sammenhæng som i mindre grupper. Med stort engagement - og en stor aldersspredning - oplever vi alle glæden ved at udøve klassisk musik sammen med andre amatører. Og sideløbende med det, vil vi også gerne glæde andre med musikken.
Orkestret har i de sidste årtier spillet koncerter i Østrig, Frankrig, Italien, England, Estland, Letland, Spanien, Tjekkiet, Polen, Tyskland, Rumænien, Slovenien, Irland og Island.

Natkirkekoncert d. 29. november kl. 20.30

Breakable


Helle Thun, sopran
Flemming Chr. Hansen, orgel