Du er her:

Frimærket

I anledning af Domkirkens 600 års jubilæum 24. maj 2016 er der udgivet et frimærke med Domkirken som motiv.
PostNord markerer 600-års jubilæet for Maribo Domkirke med et frimærke, der viser kirken set fra vest.

Fra klosterkirke til domkirke

Vi skriver den 24. maj 1416.

Vadstena Klostrets fader er netop vendt tilbage til Sverige efter et besøg på Lolland, hvor han har grundlagt et birgittinsk kloster
Takket være en donation fra Danmarks første kvindelige regent, Dronning Margrethe I, kan kirken og klostret opføres samtidig, og det omfattende byggeri kommer til at strække sig op gennem det meste af 1400-tallet. I dag står kirken stadig som et markant vidnesbyrd om middelalderens stærke gejstlige traditioner, mens munkeklostret er helt borte, og nonneklostret kun er en ruin.

Med sin beliggenhed ved Maribo Sø, sine kamtakkede gavle og sit himmelstræbende kirkerum er Maribo Domkirke et af landets smukkeste gotiske bygningsværker.

Kirkens ældste dele består af koret og skibets første vestlige fag, men allerede i slutningen af 1400-tallet har man forlænget kirken mod øst og afsluttet den store østgavl med tre spidsbuede vinduer øverst. Det høje, spinkle vestvendte tårn, der ses på frimærket, blev oprindelig opført i 1500-tallet, men senere nedrevet og genopført i 1891 i forbindelse med en gennemgribende restaurering.

Den hellige Birgitta af Vadstenas idé var, at nonner og munke skulle kunne leve i et åndeligt, men ikke fysisk fællesskab. Derfor blev klosterkirken opført således, at munke og nonner var adskilt af en mur og havde hver sit kor i kirken.

Endnu i dag kan man se mange spor efter fortiden i Maribo Domkirke, bl.a. et røgelseskar, en abbedhue og en kalk med indgraverede passionsscener, der muligvis er en gave fra Margrethe den 1.

Efter reformationen i 1536 blev klostret nedlagt og fik i stedet funktion som et adeligt frøkenkloster indtil 1621. På det tidspunkt var klosterkirken allerede blevet byens sognekirke. I 1803 blev den stiftskirke for Lolland-Falster Stift, og endelig i 1924 blev den ophøjet til domkirke.

Bolig for en kongedatter

Efter at den fængslede kongedatter, Leonora Christina, i 1685 var blevet løsladt fra det berygtede Blåtårn i København, tog hun ophold i det gamle munkekloster syd for kirken. Her færdiggjorde hun sit imponerende erindringsværk, Jammers Minde, der stadig er en hjørnesten i dansk litteratur. Da Leonora Christine døde i 1698, fik hun en mindeværdig begravelse fra kirken, og hendes grav kan ses inde i kirken. Så sent som i 1935 blev der rejst en mindesten ved domkirkens vestgavl. På stenen findes en inskription med et vers, som kongedatteren selv skrev under opholdet i Maribo:

Ey noget synnis tungt

For Ecte kierlighed

Trofasthed er den dyd

man ej for blues Wed

Dobbelt jubilæum i Maribo

Domkirkens jubilæum blev fejret d. 24. maj 2016 med en festgudstjeneste og efterfølgende reception. Der blev udgivet en jubilæumsbog, der ridser kirkens historie op i de 600 år, den nu har eksisteret.

Byen Maribo fejrer også 600-års jubilæum som købstad i 2016. Samtidig med bygningen af klostret skiftede byen navn fra Skimminge til Mariebo og opnåede købstadsprivilegier.

Maribo Domkirke 600 år

Foto: Carsten Andersen